Mi-ar plăcea să mă amendeze Poliţia

Mi-ar plăcea să mă amendeze Poliţia

De să mă usture, să nu mai ştiu de mine, să plâng cu vorbe, să mă dau cu capu’ de perete şi să ştiu că nu mai fac neam a doua oară aceeaşi tâmpenie. Da, mi-ar plăcea treaba asta. Hai să-ţi zic de ce.

Hai să fiu şi foarte cinstită, dar o să fiu numai acum şi apoi n-o să mai recunosc că am făcut aşa ceva, sau o să zic ca am spus doar pentru impresie artistică şi că eu de fapt sunt un înger şi un model pentru societate şi nu încalc legea niciodată. Hai să spun că am mers şi eu peste viteza legală prin oraş sau prin localităţi. Ba, dacă n-am fost atentă, poate că am depăşit şi viteza la care mi-ar fi luat permisul dacă mă prindeau. Hai să zic că am călcat şi mama lor de linii continue, şi că am mai „forţat” câte un roşu. Hai să zic că am mers fără RCA, poate şi cu ITP-ul expirat, că am depăşit în curbe pe unde nu trebuia, că am tăiat feţe şi că am depăşit pe dreapta. Şi ce mai vrei tu. Da, le-am făcut.  Şi am luat două amenzi pe treaba asta. Acu vreo doi-trei  ani, una pentru viteză, vreo 20 km/h peste limita legală şi una pentru că am trecut prin staţia de tramvai printre şine, nu am respectat semnificaţia indicatorului de ocolire. Şi le-am plătit şi le-am uitat, adică erau ceva…pe la 100 de lei p-acolo. N-am încercat să flutur din gene, sau să mă ascund după vreun „domn’e m-a împins o maşină, n-am avut loc, că de fapt eu nu voiam să trec p-acolo”, etc. Am plătit, m-am gândit la câte am mai făcut şi nu m-au „prins”, şi-am zis că aia e, plătesc şi eu o dată. Tu n-ai făcut d-astea, nu?

Dar dacă păţeam ca un amic, despre care am auzit? Că şi-a luat amendă în Elveţia de 525 Eur pentru că a mers cu tobele fără silencere? L-au oprit, i-au inspectat tobele pe dinăuntru cu cameră de luat vederi(!) şi i-au zis: „motocicleta dumneavoastră nu e completă!”. A încercat să pledeze, să se apere, că e avocat, dar nu în Elveţia, numai că domnişoara poliţist i-a zis: nu aveti jurisdicţie aici. 525 de Euro, vă rog.

Dacă luam aşa amendă, o ţineam minte? Mai mergeam a doua oară cu tobele zgomotoase? Câţi la noi nu merg aşa? „N-au mă cu ce să mă prindă, cu ce să îmi măsoare decibelii în trafic??”. (Paranteză: nu sunt de părere că tobele zgomotoase salvează vieţi, dar poate ăsta va fi subiectul vreunui alt articol, nu vreau să dezvolt aici).

Dacă am avea legi care se aplică, instituţii care îşi fac treaba, amenzi care chiar se dau şi care ar fi poate, după exemplul altora, direct proporţionale cu venitul? Că una e dacă îmi iau  eu amendă de 300-500 de lei, că sughiţ 3 zile, alta e dacă îşi ia gherţoiul manelist aceeaşi amenda (să mă scuzaţi, n-am nimic cu şoferii de audi sau mercedes). Dacă ar fi şi la noi ca în Austria, de exemplu, unde poate e posibil să mai încerci să zâmbeşti, să „scapi cu faţă curată”, să ce vrei tu, dar să te păzească sfântul să încerci să mituieşti vreun polţist? Eh, câta mai SF-ul…

Da, mi-ar plăcea să avem şi noi amenzi şi pedepse ca „afară”, câte una din aia grea de să nu te mai ridici de jos, că atunci eu una sigur m-aş gândi nu de două, ci de zece ori înainte să fac ceva ca cele descrise mai sus. Şi poate şi tu la fel. Şi şi el… ş.a.m.d. Şi uite aşa aş fi „obligată” să îmi păzesc fundul şi mai bine, şi şi pe-al altora (alţi participanţi la trafic, pietoni, etc). Deocamdată pentru mine e o decizie conştientă, pe care o susţin cu oarecare eforturi, de a merge în limitele legale şi în vitezele legale… v-am mai povestit. Însă tot mai am momente când mă dau şi eu ca „zmeii”. (Ei nu chiar, zău, uită-te la moaca mea oleacă). Nu cred că un asemenea sistem ar elimina cu totul problemele din trafic sau că ar dispărea toate încălcările de legi şi reguli, doamne-feri, că doar n-am băut gaz să cred asta. Dar mamă, ce le-ar mai diminua… Cum ar fi să se pună legile cu biciul pe noi şi poliţia pe aplicat legi, şi legiuitorii pe făcut un sistem cu cap şi coadă, şi participanţii la trafic pe învăţat codul rutier pe care îl ştiu după ureche că au făcut şcoala acum 20-50 de ani? Dacă, aşa cum îmi zise Alexa, nu ne-am mai văita de genul  “vaaaai ce bine se merge la alţii”, uitând că între timp la noi acasă mai zicem şi  “vaaaaai, hai să o ardem nene, că nu sunt camere de supraveghere”. Adică admirând respectarea regulilor „la ei”, dar fără să ne gândim că dacă implementam „la noi” asta, ne va costa aspru să “nu fim cuminţi”. Cum ar fi mă, zău?

Sau cum zise Roxana: păi mai aspru ca viaţa… ce poate să coste?

Deocamdată suntem aici. Trebuie să luăm în fiecare zi decizia de a respecta legea, aşa proastră, strâmbă şi neaplicată cum e ea. Că dacă nu, vezi şi tu, mare lucru nu se întâmplă. Asta până când nu faci o dată ceva nasol de tot. Şi atunci se întâmplă.
Ce să fac, ce să faci, ce să facem ca să ajungem şi noi ca „acolo”? Vrem oare cu adevărat? Suntem conştienţi că dacă noi nu facem (eu, tu care mă citeşti, şi ăstălaltu’ de lângă noi, pe care îl tragem de mânecă să nu mai meargă aşa tare), deci dacă noi nu facem, nu va face nimeni altceva pentru noi nimic?

N-am răspunsuri. Am întrebări. Tu ce zici?

LE: ideea articolului mi-a venit în urma unei discuţii cu Octavian, care m-a întrebat ce mă face să cred că dacă s-ar implementa un sistem ca ăsta, cei ce trebuie să aplice legea şi amenzile, chiar o vor face?

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

Brambura în concediu (I)
#MyDanube - Începutul, unde este începutul acestei poveşti?
Ce păţeşti când te înhăitezi cu un off-road-er

12 comments

 1. Dan Lazar

  Ina, pentru mine, si tine, si el, care am luat decizia de a incalca legea cat mai putin, si care ne educam copiii spunandu-le sa fie mai buni decat colegii lor care fac rele, e o bucurie sa vedem ca-s tot mai multi cei care isi asuma “naivitatea”. Pentru cei care aplica “principiul barierei”, si carora le-ar folosi sa inteleaga cu adevarat ce ai scris tu aici, articolul e prea adanc si inspaimantator de lung…

 2. In Elvetia sunt foarte stricti cu limita legala si cu dB killer-ele, au si de ce. Multi morti pe acolo, si multi italieni mai ales. Lucia a avut accidentul in care aproape si-a pierdut bratul in Elvetia, iti aduci aminte ?

 3. Inspaimantator de lung… daca am aprofunda discutia, cred, asa e doar.. o simpla intrebare. Nu stiu ce vrei sa zici cu principiul barierei totusi?

  Mario, da stiu de accidentul Luciei, cum sa nu.

 4. Principiul barierei
  Daca iti imaginezi legea ca fiind o bariera:
  1. smecherii trec pe sub ea.
  2. sefii sar peste ea.
  3. restul populatiei da cu capul in ea.

 5. aaaa, aha! Da, corect.

 6. Ai dreptate si cred ca nu exista scuze pentru nesimtirea din trafic… Eu inca sper ca prin exemplul pe care unii incearca sa il dea sa reusim sa ne respectam in trafic, chiar daca legea si reprezentantii ei nu ne respecta. Am impresia, uneori, ca strada este un camp de lupta si sunt curios cati dintre noi vor trebui sa mai moara (aici vorbesc si despre soferi si despre motociclisti si orice participant la trafic…) pentru ca cei ramasi sa realizeze ca nu este vorba de nici un razboi ci pur si simplu de faptul ca in trafic, ca si in viata, trebuie sa respecti pentru a fi respectat… Amenzile mari ii vor linisti intr-o oarecare masura doar pe unii dintre noi care vor munci luni intregi pentru a le plati, asta daca nu cunosc pe cineva care cunoaste pe cineva… Ma opresc aici pentru ca este un subiect de discutie interminabil.

 7. http://www.grigore.dolghin.ro/2011/07/mor-prea-multi-prea-tineri-prea-devreme-prea-degeaba/

  Partea de dupa “E de ajuns”. Cred ca niste legi mai aspre si aplicarea lor cu consecventa ar putea rezolva problema. Asa cum e acum, e fix pix.

 8. Umila mea parere vis-a-vis de “scrierea” de mai sus este urmatoare…

  Daca mergi civilizat in trafic o faci din cu totu alte motive decat FRICA DE AMENZI. O faci pt. ca asa esti tu – om civilizat, om care respecta legile ( atat cele de circulatie cat si cele de bun simt), om care nu are se grabeste nicaieri si care nu are nevoie sa epateze prin viteze mari si tobe galagioase.

  Daca vrei sa mergi tare, agresiv, urat si galagios, o faci din mai multe motive – pentru ca simti nevoia sa-i dai blana, pt. ca vrei sa maresti adrenalina…pt. ca vrei sa impresionezi fetitele de clasa a 7-a din statia RATB. Fiecare au treaba lui.

  Amenzi mai mari poate sunt necesare. In mod clar sunt necesare sa fie mai mari in functie de venit. Totul sa se respecte (inclusiv tobe care sa corespunda), si totul sa se aplice.

  Daca ai nevoie de amenzi mari pt. a merge corect, e ca si cum ai spune ca ai nevoie de D-zeu ca sa fii om bun.

  Daca nu poti sa te stapanesti, poate nu ai ce cauta pe strada – nu tu neaparat ci in general.

  Inca o data…umila mea parere.

 9. Ionel, foarte de acord. Eu am zis:
  “Deocamdată pentru mine e o decizie conştientă, pe care o susţin cu oarecare eforturi, de a merge în limitele legale şi în vitezele legale”.
  Insa tocmai pe astia care ALEG sa mearga tare, agresiv si galagios as dori sa-i arda de sa nu se vada. Si da, si pe mine, daca ma trezesc printre ei.
  Insa frica de amenzi ne-ar pazi la multi dintre noi “spatele”. Pentru ca vezi tu, cei care nu pot sa se “stapaneasca” nu numai ca au ce cauta pe strazi, dar sunt si majoritari.

 10. Una dintre cele mai raspandite forma de discriminare este generalizarea. Iar in cazul de fata cred ca nu se aplica.

  In drumurile mele, atat prin Bucuresti cat si prin afara lui, am intalnit atatia motociclisti care mergeau exemplar – fie in grupuri mari sau mici. Care nu aveau tobe galagioase, care nu mergeau cu sute de km pe ora. Care pur si simplu isi vedeau de drumul lor intr-un mod onest. Eu personal nu as putea sa zic ca majoritatea motociclistilor “o ard ilegal” si ca nu se pot comtrola. Problema este ca, marea majoritate ( si eu si tu ), mai avem acele scapari.

  Daca merg pe un drum cu 50 la ora de zeci de ori, n-o sa ma bage nimeni in seama. Daca trec o data cu 230 cam ce crezi tu ca o sa zica toata lumea?

  “Asa fac toti, numai cu viteza stiu sa mearga”, cand de fapt…nu e deloc asa 🙂

 11. stai, stai, ca eu nu vorbeam de majoritatea motociclistilor. Vorbeam de majoritatea conducatorilor auto de pe drumurile patriei, indiferent pe ce utilaj sunt ei. Motociclistii sunt un numar mic din totalul acestora, si sigur ca nu sunt toti zmei care o “ard” cu 300 la ora. Ca nu ma mai apucam de treaba daca era asa, insemna ca sunt singura “defecta” de vreau sa merg mai potolit.
  Dar iacata. Ai zis-o foarte bine cu scaparile. Nu or fi chiar toti nebuni, insa de “scapat” ca vaca in lucerna scapam .. hai sa nu zic toti :)) ca sa nu generalizez. Dar foarte multi dintre noi. Si atunci da, revin, s-ar impune o lege mai cu cap si o aplicare mai dura a legii. Si pentru “zmei”, si pentru cei care mai “uita” sa mearga legal. Asta apropo si de bariera mentionata mai sus. Ca mai toti ba ocolesc, ba pe sub, ba pe deasupra.

 12. Am inteles ca te-ai referit la motociclisti. Mea culpa. Da sa stii ca nici soferii nu-s asa de rai. Dpmdv marea majoritate sutn chair ok. Evident unul singur tre’ sa nu fie atent sau sa faca o gresala si totul se poate transforma intr-o tragedie.

  Oricum…ca sa revenim. Ideea este ca legi sunt. Sunt si amenzi. Marea problema zic eu este ca nu se aplica. Oricine stie ca e suficient sa nu semnezi procesul verbal. Atunci cu ce te ajuta ca in loc de 300 de ron, iti da 2400 de ron, daca tu intr-un final oricum ajungi sa nu ii pltesti.Asta fara sa mai punem la socoteala pe politistii corupti si ignoranti. Mai ales atunci cand vine vb. de motociclisti. Cate cazuri n-au fost de amenzi pt. tobe stoc, fara sa fi masurat cienva decibelii – “stiu eu dom’ne ca am bagat aparatu de masurat decibelii in rect”

  Treaba e complicata, iar cu rezolvarea trebuei sa vina fiecare.

  “Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi in lumne” zicea un mare om acum ceva vreme.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Singura şansă: copiii să-şi educe părinţii | SlowRide - [...] substanţială a celor care greşesc. Dar cum despre amenzi ţi-a povestit deja Ina în articolul Mi-ar plăcea să mă amendeze…
 2. Cel mai mult iubesc România atunci când călătoresc | impresii din lumea mare - […] nu mai intru în povești cu taxe, parcări, amenzi, dări, chirii și ce mai plătește cetățeanul dintr-o țară civilizată.…
 3. La mulți ani, români! | SlowRide - […] să fie tot mai normal să fii civilizat, în trafic și oriunde, una în care să ne fie firesc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *