Legile fizicii într-un butoi

Legile fizicii într-un butoi

Postul ăsta n-are nici în clin nici în mânecă de-a face cu siguranţa, mersul preventiv, reguli şi alte asemenea, are numa fizică. Într-un mare butoi. Cum eu am fost o loază şi aveam note în liceu  la fizică precum scorul la zaruri: 4-4-5 în teză sau 6-6 – poartă-n casă, habar n-am înţeles cum, frate? Cum se poate? Cum să stai ’mneatale călare ca domniţele, cu ambele picioare pe de-o parte, pe un motor care merge pe un plan vertical? Ahm, şi nici să nu te ţii de ghidon.

Vreau şi eu o explicaţie. Cu ochii am văzut, şi în entuziasmul momentului,  prinsă un pic cu sbieratul, mai puţin m-am concentrat la pozat, însă de înţeles n-am prea înţeles. Vreau să-mi explice şi mie cineva, ca la copii mici, pe principiul: dacă nu poţi să explici de aşa manieră încât să te faci înţeles înseamnă că nici tu n-ai priceput.

Şi ca să povestesc totuşi ce-am văzut: în cel mai puţin probabil loc din lume, unde la câtă bere curge, numai la motoare nu m-aş fi gândit, adicătelea la Oktoberfest, am găsit un death cage. Sau wall of death. Pentru neavizaţi: un ditamai… butoiul, să-i zicem, în care circulă pe pereţi motociclete sau, după caz, maşini. Pe mine maşina mai puţin m-a impresionat. Poate pentru că era electrică? Însă motoarele, un Indian vechi şi frumos şi niscaiva bmw-uri cred, de pe la 1930 sau aşa ceva, alea da, m-au mişcat pân’ la bojoci. Bojocii din rărunchii cărora ţipam. A fost chiar o experienţă entuziasmantă, foarte zgomotoasă, iar protagoniştii (mai ales călăreţul cela mai negricios) au apreciat manifestările mele, că veneau (venea) până la linia de demarcaţie de sus a butoiului, şi-mi trăgeau şi câte un rateu sau un zvâcnet scurt din roata spate…

 

Greu de povestit în cuvinte, însă sub umbrela lui: serios, nu încercaţi aşa ceva acasă, chiar dacă aveţi butoiul de varză foarte încăpător, zic, sub umbrela acestei observaţii vă îndemn să nu rataţi să vedeţi aşa ceva dacă aveţi ocazia.

 

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

De ce?
Brambura în concediu (II)
Carpathian 2 Wheels Guide - semne bune chestionarul are

2 comments

  1. Hmmmm… In cazul motociclistilor din butoi ceea ce-i tine pe ei lipiti de perete este forta centrifuga obtinuta prin viteza motocicletei, care depaseste forta de atractie gravitationala. Pe acelasi principiu iti stoarce tie masina de spalat rufele atunci cand ajunge la finalul programului. Daca ai putea intra in ea in acel moment ai observa ca prin miscarea de rotatie puternica rufele se lipesc de peretii cuvei iar apa iese prin gaurele. Datorita fortei centrigale exista, in curbele periculoase, acea inclinare a asfaltului in unghi astfel incat sa nu iti iei zborul la viteza. Pistele curselor de masini Nascar sunt un alt exemplu de butoi, la scara mai mare.

  2. ha,ha, mersi!!! mi se pare genial ca mi-ai explicat exemplificand cu masina de spalat. 😀

Trackbacks/Pingbacks

  1. Câtă bere? Toată, la Oktoberfest | impresii din lumea mare - […] îți zic, ci de alte două atracții care mie mi-au plăcut în mod deosebit. De una am povestit aici,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *