Grecia – sfaturi, locuri și trasee

Grecia – sfaturi, locuri și trasee

Înainte de a-ți spune povestea motociclistică a lunii noastre de miere și de a-ți detalia cum poți să-ți faci concediul după ce te-ai accidentat, fix din ziua a treia, vreau întâi să înșir ce-am înțeles eu din țara asta frumoasă care este Grecia. Nu de alta, dar e încă vreme bună de motociclit și poate mai ajunge cineva să profite de experiențele noastre. Așadar, cât pot eu de scurt și de concret: idei și ponturi pentru călătoria în Grecia.

Către Grecia prin Bulgaria

Dacă vorbim despre plecarea în Grecia, primul aspect este ruta pe care o alegi, ca să intri în această țară. Sigur că decizia finală depinde de punctul de plecare din România și de zona în care vrei să ajungi. Rutele esențiale sunt prin Sofia sau Veliko Tarnovo.
Am încercat atât varianta Veliko –  Stara Zagora – Makaza – Komotini (anul trecut și anul acesta) dar și varianta Sofia – Serres (e drept, cu deviere prin Bansko și trecut granița prin Exochi, nu prin Kulata, principalul punct de frontieră). Descurajez din tot sufletul ruta pe Sofia. Centura orașului este proastă (anul trecut încă se lucra pe o porțiune din ea) iar drumul european care te aduce la marea capitală este plin de traverse și cu asfaltul tare prost.
Dacă alegi varianta Veliko, atenție pe unde ieși din țară. Podul Giurgiu – Ruse este în reparații, se circulă alternativ, pe o singură bandă și se merge foarte încet. În ciuda recomandărilor autorităților de a fi evitat, este încă foarte aglomerat. Și să nu-ți treacă prin cap că dacă ești cu moto, te vei descurca foarte ușor. Așa ne-am gândit și noi, când ne-am întors din vacanță, acum 3 săptămâni. Chiar dacă ne-am strecurat cât am putut de în față, tot a trebuit să așteptăm zeci de minute să se deblocheze traficul. Da, chiar și acolo s-au găsit niște deștepți să o ia pe contrasens, pe pod, până au dat nas în nas cu tirurile care veneau din partea cealaltă a podului. Le-a luat 15 minute să se prindă care e problema, 25 de minute să dea toți netoții în marșarier și 40-50 de minute să isprăvească primul șir de mașini de traversat. O oră și jumătate cel puțin a durat doar așteptarea.
Alte opțiuni, pentru evitarea podului Giurgiu-Ruse ar fi traversarea cu bac-ul pe la Zimnicea sau Turnu Măgurele. Informații despre ore și prețuri găsiți aici și aici.

observați încântarea soțului.

Podul Giurgiu-Ruse. Observați încântarea soțului.

De asemenea, cască ochii în Stara Zagora. Pe hartă apare o rută ocolitoare, pe care noi n-am dibuit-o nici la dus, nici la întors, nici anul ăsta, nici anul trecut. Dacă traversezi orașul, fii cu băgare de seamă după limitatoarele de viteză: sunt înalte, au aproape un metru lățime și sunt învăluite în asfalt, astfel încât le observi foarte târziu, dacă nu cumva sari direct din șa, din pricina șocului, fără să știi ce-ai pățit.

Drumuri – de la județene până la autostrăzi

Vestea bună este că nu prea are țara asta drumuri proaste. Vestea la fel de bună este că, dacă vrei să eviți autostrada, găsești în cele mai multe dintre cazuri, rute paralele pe drumurile naționale sau europene.
În privința autostrăzilor: asfalt bun, puncte de taxare dese. Prețul variază de la 0,80 E la 1,80 E. Cash.
Despre cum puteți face dacă nu aveți bani lichizi, a povestit Ina aici. Nu recomandam. Mănâncă nervi și foarte mult timp.
O hartă a punctelor de taxare de pe autostrăzi găsești aici.
Atenție la un aspect: la intersecțiile de pe drumurile europene sunt semafoare. Semnalizate din timp, din fericire și poziționate vizibil.

Rute pe care să nu le ratezi

Prima secvență de drum pe care ți-aș spune să nu o ratezi este intrarea în țară, prin Makaza-Nimfea (ruta Stara Zagora). Nu că defileul din Bulgaria n-ar fi frumos de pică, dar când ieși din punctul de trecere al frontierei, primul tunel îți dezvăluie o altă lume. E un traseu de douăzeci de kilometri care îți taie răsuflarea. Sunt primele curbe dintr-o țară care nu știe ce-s alea linii drepte.

Nu rata un tur pe Thassos. Pentru 16 euro – respectiv prețul biletelor de feribot, dus-întors, din portul Keramoti, poți da o fugă să faci turul insulei. Traseul, așa cum vei mai descoperi în Grecia, te urcă în creierii munților și apoi te aruncă plajă în câteva minute, un montagne-rousse pe care îl faci cu sufletul la gură dar și copleșit de frumusețe.
Dacă drumul tău e pe coasta estică a Greciei nu te feri de Halkidiki. Deși e o destinație turistică favorită a est-europenilor și deci destul de aglomerat în plin sezon, trebuie să vezi brațul de mijloc al peninsulei.

Ar fi păcat de drumul tău dacă ai fi în zonă și n-ai bate la ușa zeilor, traversând Olimpul. De exemplu, urcând pe la Leptokarya, pe un drum sufocat de ace de păr, cu asfalt tare bun și priveliști amețitoare. Adică pe aici:

Atenție însă. Drumurile de munte sunt folosite și pentru turmele de animale. Nu te vei rătăci printre blănuri, dar e bine să adaptezi viteza cât să poți evita orice supriză găsești în drum.

O altă rută pe care ar fi păcat s-o pierzi este Termopile-Delphi. Câștigi suficient timp pe autostradă, pe care poți ajunge chiar până aproape de Termopile, ca să îți permiți să te oprești pentru câteva fotografii în locul unde s-a purtat poate cea mai celebră dintre bătăliile antichității. De-aici, drumul spre Oracolul din Delphi, te poartă prin curbe largi, de viteză, pe care le treci cu un ochi în asfalt și altul în defileu. Iar apoi, când te-ai obișnuit cu ritmul, te zăpăcește în câteva ace de păr, te lasă să-ți tragi sufletul într-o depresiune și-apoi urcă din nou cu tine, prin curbe strâmte până la templul lui Appolo.

De partea cealaltă a centrului țării, o rută pe care ar fi păcat să n-o explorezi este și Ioannina-Kalabaka. (Cu venire din Grevena, pe autostradă și continuare fie către Igoumenitsa, de unde poți ”sări” în Corfu, fie către Lefkada prin tunelul subteran ori chiar spre superbul pod din Patra și sudul continental. În afară de ocazia de a vizita Meteora și cele trei parcuri naționale, este un traseu senzațional pentru moto. Bucata Kalabaka – Panagia este o nebunie de curbe, cu diferențe de nivel, adesea cu o singură bandă pe sens, între peretele stâncos și râpă. După Panagia, spre Ioannina, ai de ales între drumul vechi, prin Metsovo E92 sau autostrada E90. Noi am făcut deocamdată autostrada, o nebunie de tuneluri (extrem de bine amenajate, dar eu tot fobie am), lungi de până la 4 km, cu drum lin (nu chiar drept. ți-am zis: grecii nu știu drept. nu pot și pace!) printre văi imense.

Undeva, în depărtare, acolo jos, este autostrada de pe care ieșiserăm cu 5 min înainte de poză.

Drumul spre Metsovo. Undeva, în depărtare, acolo jos, este autostrada de pe care ieșiserăm cu 5 min înainte de poză.

Celalalt drum – E92 – este mult mai tehnic. Are curbe strânse și diferențe de nivel și pe vremuri, înainte de apariția autostrăzii, purta numele ”Blestemul”. I-am văzut doar câțiva kilometri, când am ieșit de pe autostradă greșit, spre Metsovo. Atât îți spun: am ieșit de pe autostradă, am făcut un tunel în formă de melc, ce nu se mai termina, și apoi am fost bursc sus pe munte (foto de mai sus). Așadar, din ce ni s-a povestit, traseul e spectaculos, desenat între stâncă și prăpastie, cu viraje care se închid brusc. Tehnic, epuizant, dar sună atât de bine!

Și, dacă tot suntem aici, îți spun că ar fi tare păcat ca, dacă mergi către Lefkada, să alegi un traseu cu feribotul în locul drumului terestru, cu tot cu tunelul subacvatic de la Preveza. Ți-am zis că urăsc tunelurile din tot sufletul, dar ce traseu frumos ai de acolo, spre Levkas, printr-o deltă amețitoare, dealuri rodnice și – la final – ruinele vechii cetăți. Zău că merită efortul.

Obiective turistice

Aici chiar voi face o trecere în revistă, cu promisiunea să dezvolt poveștile, în textele următoare.
Dacă ai coborât prin Komotini și nu te grăbești foarte tare, fă un ocol mic prin Porto Lagos. Într-o deltă încântătoare, două biserici superbe în mijlocul lacului, legate de țărm printr-un lung ponton și, firește, micul sat perscăresc.
În apropiere de Kavala ai teatrul antic din Fillipi (teatru – singurul din câte știu – pe care încă se mai joacă tragediile antice), o așezare imensă dar și muzeul aferent.
În Halkidiki nu pierde peștera Petralona și nici orașul vechi Olynthus.
Spre centrul țării – vechea așezare Pella (pe E86, în apropiere de Giannitsa)
Noi încă nu am apucat să îl vedem, dar am primit recomandari multiple pentru Vergina (nu berea, situl arheologic). N-o să îl ratezi, e plin de indicatoare pe o rază de 50 de kilometri.
Dacă mergi spre Olimp, oprește-te și în parcul arheologic de la Dion. Este o grădină copleșitoare, cu temple mai mici și mai mari, teatru și ruinele bine păstrate ale băilor romane. Complexul este extrem de bine dotat, cu surse de apă, locuri de odihnă și cafenea cu aer condiționat, la intrare.

Delphi. Trage adânc aer în piept, că ai de urcat!

Delphi. Trage adânc aer în piept, că ai de urcat!

Nu rata templul lui Apollo din Delphi, dar pregătește-te pentru urcuș și mult mers pe jos. Oamenii ăia când se apucau de temple, construiau până terminau toată piatra din jur.

Meteora este copleșitoare, chiar dacă nu ești religios.
Despre insule îți povestesc pe larg în curând.

Cazări și alte cheltuieli

Pentru că este o țară turistică, Grecia abundă în locuri de campare, hoteluri și pensiuni. Și pentru că, din fericire, se adresează călătorilor serioși, cu RV-uri, rulote și, în general, informați – cele mai multe dintre ele pot fi găsite pe site-urile de specialitate sau chiar au pagina proprie de web.
Pentru camping, în plin sezon, prețurile au variat de la 18 la 25 Euro (1 cort, 2 pers. 2 moto). Toate campingurile în care am fost – în zona Halkidiki, Katerini, Delphi, insule (câteva, firește), Meteora – au fost dotate complet: acces la electricitate, spațiu de campare suficient (inclusiv să îți asigure o anume intimitate), utilități curate, apă caldă, wi-fi, acces la frigidere și mașina de spălat (contra cost, în cazul celei din urmă. 4 euro, uneori cu detergent inclus, alteori cu detergentul meu), restaurant, mini-market.
Dacă mi-au picat cu tronc două campinguri, acestea sunt amândouă în Halkidiki: camping Kriopigi, pe ultimul braț din peninsulă, cu o plajă mică la cea mai turcoaz și limpede apă în care mi-a fost dat să mă scald. Un pic mai sus, în golful celor două brațe accesibile (primul fiind Athos, interzis femeilor), se află localitatea Yerakini și micul său camping Kouyioni. Extrem de echilibrat, are de toate: acces la plajă nisipoasă și apa limpede, piscină, restaurant, mini market (cu prețuri normale), suficientă depărtare de stațiune ca să îți fie liniște, dar suficient de aproape dacă vrei să dai o fugă la alt restaurant să mănânci.
Pentru hoteluri, prețurile variază de la 45 de Euro la 60. Sigur, se poate și mai mult, dar – în plin sezon – cam asta ar fi suma pentru o camera de două persoane, la un hotel de 3 stele.

Păi, masă.

Păi, masă.

În ce privește masa, cu 20-25 de euro mâncam ok, două persoane (mai ales că adesea desertul e din partea casei). Sigur, se poate mânca bine și cu 10 Euro, direct de la supermarket.
Atât să mai zic, despre bere: 1,20 în magazin, 2,5 – 3 euro la restaurant.

Sistemul medical

Dacă pleci din țară, ia cu tine și o asigurare medicală. Nu e scumpă și s-ar putea să-ți fie de folos.
De exemplu, noi am folosit-o anul trecut, când sistemul imunitar al Prințului Consort a fost învins de mușcătura unei viespi. Suficient cât să i se umfle toată mâna. Am căutat un cabinet medical (eram în Halkidiki), i-am fluturat omului asigurarea prin fața ochilor și ne-a reparat cât ai zice pește.
În altă ordine de idei, o execuție a mea strălucită de la începutul concediului a făcut să mă ciocnesc de sistemul medical de stat din Grecia, care nu lucrează cu asigurări de sănătate private. În lipsa cardului de asigurare european, a trebuit să îmi plătesc investigațiile. Vestea bună e că n-au fost așa scumpe.

Acestea fiind zise, îți zic drum bun și te astept cu impresii de călătorie.
Dacă ai vreo întrebare, spune clar și răspicat și-ți răspund în cel mai scurt timp.

Asfalt uscat, deci! Mergi încet. Ajungi sigur. 

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

Despre ploaie şi femei ude
Despre lucrurile bune
Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (partea I)

10 comments

 1. Cum tz’ai rupt mufarina? 😀

  ..ca sa-mi pregatesc replicile pentru articolul urmator, ala in care detaliezi totul.. 😛

 2. rabdă, că detaliez.

  de Grecia n-ai nimic de zis? 🙂

 3. Nah, suna bligdizidor. 😛

  Trebuia sa pui o poxa cu mecla lu’ sotzu’ dupa calatoria asta, ca sa ii citim entuziasmul pe figura.. 😀

 4. Da’ nu-i mai simplu să mergi cu ferry de la Constanța la Istanbul și de-acolo să cârmești repede cu mobra la greci ? Parcă mai sunt vreo o sută de kilometri…

 5. Hm, pare simplu, dar nu m-am gandit la varianta asta.
  Eu personal ma opun acestui traseu intrucat 1. n-am pasaport si 2. am rau de miscare. Cu cat mai putin feribot, cu atat mai bine. :))

 6. Interesant paradox : deși grecii au probabil cel mai fărâmițat teritoriu din Europa, deci ar trebui să folosească ferry între insule, au cel mai mare număr de motociclete de căciulă !
  Un raport mai vechi zice de 101 motociclete la o mie de locuitori.
  Prin comparație, Slovenia are doar 7 motociclete la o mie de locuitori.
  Așa e, poți confirma că mișună mobre peste tot ?

 7. Da. Mișună motociclete, mișună scutere dar cel mai dramatic este că mișună motocicliști fără niciun pic de echipament.
  ”Picture this”: noi, pe autostradă, rurlând cu 110-120 km suntem depășiți într-o secundă de o Busă / pilot+pasager în șlapi/pantaloni scurti/ tricou. Atât.Nici măcar cască. Nici măcar ochelari.
  E incredibil. Iar turiștii sunt pe măsura. Îi vezi, pe insule mai ales, cu scutere și casca pe mână. Pe mână!.

 8. Nu e grav, mi se mai întâmplă și mie. Având în vedere totuși numărul de moto/1000 locuitori ar trebui ca grecii să aibă cel mai mare număr de accidente. Cu toate acestea pe primul loc e Franța cu 1086 accidente (cu 22 moto/1000 loc.) față de Grecia cu 406 accidente la 101 moto/1000 loc.
  În concluzie, grecii sunt meseriași și n-au nevoie nici măcar de cască. E statistică europeană !
  sursa (SafetyNet, 2009)

 9. Stiam eu ca nu eu sunt cea care trebuie sa scrie articolul cu utile despre Grecia! :))
  Mi-a placut mult aia cu intimitatea (hmh,hm, luna de miere) si m-am bucurat ca in mult mai scurta mea tura prin Grecia macar prin unele din rutele recomandate de Alexa am apucat sa trec si eu.
  Acu’ hai cu impresiile turistice! 🙂

 10. V-aș povesti o grămadă despre Grecia însă singura mea tangență cu ea a fost prin berea Mythos (care e cam slabă) și salata Tsatsiki. Aha, să nu uit și un pic de UZO. N-am văzut Grecia decât la televizor…deci impresii zero, din păcate. Dacă îndemnul îmi era adresat mie. Dacă nu, nu. 🙂
  Aștept și eu cu răsuflarea tăiată.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (part I) | SlowRide - […] cum v-am spus, pe Facebook și pe blog, luna de miere (care a coincis cu cele 3 săptămâni de…
 2. Ce înseamnă să fii motociclist | SlowRide - […] sunt motociclistă? Că eu cel puțin, ca să dau exemplul personal, am făcut o tură până în Grecia și…
 3. Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (III) | SlowRide - […] apa aia turcoaz de mor eu de dragul ei și să merg pasager prin tot felul de locuri. Ajungem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *