Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (partea I)

Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (partea I)

Așa cum v-am spus, pe Facebook și pe blog, luna de miere (care a coincis cu cele 3 săptămâni de concediu) ne-am petrecut-o pe drumuri grecești.  Călare firește, fiecare pe calul său: eu pe poneiul Ducati Monster iar Prințul Consort pe Suzuki Bandit-ul credincios. Urmează momente și schițe, crochiuri și fantezii din fericita călătorie, pavată cu bucurii, nervi și vânătăi.

***

Întâi de toate, furăm startul. Plănuiserăm să ne avântăm spre Grecia în prima zi de concediu, adică sâmbătă, 1 august. Profităm totuși de faptul că aveam ceva energie adunată prin sistem și devansăm plecarea cu 1 zi. Ne permitem o măruntă vitejie. Prima oprire e stabilită totuși în Bulgaria, la Gabrovo. Prietenul nostru Deso ne așteaptă cu hotelul pregătit. (Nu știți cine e Deso? Cum nu? L-am cunoscut la petrecerea burlăcițelor, așadar ne leagă o veche si frumoasă prietenie și urmează să ne întâlnim pentru a doua oară în viață.)

Ziua 1 de concediu începe practic vineri, 31 iulie, pe la 4 după amiaza, după ce reușim să ne strângem catrafusele și să o întindem din București. Avem parte de un drum fără peripeții, dacă nu punem la socoteală mărunțișurile: pe Cosmin îl descoperim fără lumină de poziție (probabil filamentul ars). Cu aceeași ocazie aflăm noaptea, pe serpentine, că eu nu am fază scurtă (bine, la cat de prost e farul meu, nici fază lungă n-am de-adevăratelea). Undeva între revelațiile despre lumină, la Kutsina, mai exact, Cosmin mă trage brutal într-o benzinărie cu aura apocaliptică.
”Trosnește ceva”, mârâie soțul meu, începând s-adune nervii.
Rotunjesc ochii proaspăt măritați la el și îi propun să verificăm.
Urmează un episod din desene animate, în care Cosmin impinge mobra prin toată benzinăria iar eu alerg pe lângă ea, în pasul piticului, cu urechea pe la lanț, încercând să identific sursa. Facem treaba asta de vreo douăj de ori, până obosim. Găsim o singură explicație trosniturilor metalice: lanțul e întins până la refuz. Minunat! Mecanicul primește niște salutări în gând, că doar i se spusese de 5 ori să lase lanțul relaxat, că vor fi puse multe bagaje. A făcut ce l-a tăiat capul, așa că îl blagoslovim  și noi cum ne vine la gură.
Reuşim să-l contactăm telefonic şi pe Deso şi alergăm spre Gabrovo. Alergăm e un fel de-a spune, fiindcă în apropiere de Veliko Tarnovo sunt serpetine prin pădure. Cum farul meu e chior iar el n-are poziţie pe spate, îl las să meargă în faţa mea. La un moment dat, mă lasă să vin lângă el şi îmi zbiară prin beznă: “dă-i şi tu fază scurtă, că m-ai spart”. Mă execut. Schimb pe fază scurtă la fix cât să observ că am un far ca o lumânare. Adică doar poziţia. Minunat. Scap o injurătură şi-o trimit pe aripi de vânt înapoi acasă, până-n service. Noi ajungem, de bine de rău, în mult aşteptatul Gabrovo.
Deso ne primeşte cu braţele deschise, ne cazează motoarele la el în garaj şi ne conduce pe rând, întâi la hotel şi-apoi la masă.

Cosmin si Deso, după ce au reușit să ajusteze lanțul.

Cosmin si Deso, după ce au reușit să ajusteze lanțul.

A doua plecare în concediu

Sâmbătă dimineaţa începe cu operaţiunea “întinde-lanţul-fixează bagajele”. Ce ne-am fi făcut fără omul ăsta nu ştiu, dar tare bine ne-a prins întâlnirea cu el.

Aşadar, cu cafeaua baută (altfel sunt un monstru, zic oamenii) şi cu bagajele atent fixate (şi mutate toate la Cosmin pe motocicletă, că dacă am relaxat lanţul, acum trebuie să aibă greutate – aşadar m-am sacrificat) ne avântăm pe curbele înalte ale Pasului Shipka. Acuma, să spui adevărul, eu scuip în sân ori de câte ori ajung în zona asta. Pentru că pe un ac de păr de-aici am aflat că dacă eşti în urcare, în treapta a doua şi nu tragi de gaz, cade motorul sub tine ca musca pălită de plici. Pe româneşte, am făcut o dată buf şi a doua oară nu-mi mai doresc.

Drumul ne duce și prin Stara Zagora, oraș din care n-am reținut decât cele mai scârboase limitatoare de viteză peste care mi-a fost dat să zbor pe lumea asta. Mari cât o zi de post și perfect camuflate sub un strat de asfalt, zburam peste ele fără-a prinde chiar de veste, vorba poetului. Drumuri bulgărești, înjurături neaoșe, pentru înfrățirea între popoare.

În drum spre graniță

În drum spre graniță

Apropierea de vamă ne dă fiori. Un drum perfect asfaltat ne poartă printr-un defileu, ca apoi să ne urce prin munți. Cu 2-3 kilometri înainte de vamă găsim cârdul de mașini. Mda. Din acest punct de vedere, trecerea frontierei pe la Nimfea nu e chiar decizie inspirată. Ne uitam unul la altul și decidem să ne strecurăm printre mașini până la barieră. Provocăm crize de orgoliu și o dubă încearcă să ne sară-n față. Reușim să nu cădem, evităm deșteptul și ajungem frumos, cu actele în dinți la poarta dintre țări. Fix cum estimaserăm, traversarea durează 30 de secunde.

Punctul de trecere a frontierei

Nimfea – Punctul de trecere a frontierei

Grecia, am ajuns!

După primul tunel (și, Doamne, câte vor mai fi!) mi se dezvăluie o altă sălbăticie, de care nu mă satur niciodată. Chiui nebună pe curbe, între râpe și munți și-mi spun că dacă fericirea are mii de chipuri, unul dintre ele e sigur țara asta pe care o simt crescând în mine.  Sunt 30 de kilometri de delir în care tot ce fac este să alerg, să mă joc pe curbe și să cânt.
Întâi mi se încețoșează privirea. Apoi mă cuprinde brusc un frig fără seamăn.  În câteva zeci de secunde plouă de-a binelea. Toarnă cu găleata peste noi și n-avem unde să ne ascundem. Îi dăm înainte, metru cu metru, curbă după curbă. Până la urmă, iubesc furtunile. Iar Grecia, mă întâmpină și anul acesta așa cum a făcut-o și anul trecut. În aceeași zi, în același loc, mă murează până nu mai știu să definesc idea de uscat.

Hai că am ajuns în Komotini. Găsim adăpost în spălătoria unei benzinării. Suavă ironie. N-aveam în plan să ne oprim în Xanthi, dar cu sacii de dormit uzi, nu prea avem ce căuta la cort în noaptea asta. Dăm câteva telefoane, tușim a plânset către prietenii nostri și rezolvam: mama și bunica lui Chronis (prietenul nostru grec) abia ne-așteaptă să venim.

Komotini

Spălătoria care ne-a salvat de ploaie

Ne ferim de autostradă și facem ultimii 50 de kilometri ai zilei pe drumul national, printre sate. Ar fi păcat să nu ne bucurăm de ele. Mai ales că întâlnesc aici gesturi care mă emoționează. Întâi  – un ”aro” care pune avariile când depășește un câine, ca să îmi semnaleze pericolul (prima dată în 8 ani de motociclism când văd asta). Apoi, când ne apropiem de o intersecție cu vizibilitatea obturată de pâlcuri de leandri. Văd printre crengi o mașină venind. Intuiesc că nu m-a observat (deși am prioritate) și reduc drastic viteza. Mă apropii de intersecție cu grijă, așteptând s-o văd țâșnind în fața mea. O găsesc totuși stând răbdătoare să cedeze trecerea. Știu. Mărunțișuri. Mă emoționez ușor.

Xanthi

Xanthi

Noaptea ne-o petrecem în Xanthi, oraș de care am prins tare drag, cu un centru vechi mereu vesel și colorat, cu oameni care se bucură să trăiască.

În a treia zi s-au schimbat toate. În a treia zi am plecat spre Halkidiki, dar n-am mai ajuns. Am refăcut bugete, am plans cât pentru tot concediul și mi-a luat mai mult decât la ultimul accident să declar că sunt foarte norocoasă. Dar pe-astea vi le povestesc săptămâna viitoare. Deocamdată ”noapte bună , din Xanthi”.

 

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

Seawolves Bike Fest
Cât e de greu să mergi încet
Căutăm drumuri noi prin România

No comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (partea II) | SlowRide - […] Plecăm din Xanthi pe 2 august, duminică nu prea de dimineaţă. Găzduiţi fiind de bunica şi mama prietenului nostru…
  2. Lună de miere grecească pe motociclete cu cetățenie română (III) | SlowRide - […] rămăsesem? A! Vă povesteam cum am ajuns eu din mândră nevastă motociclistă – pacientă care se ”dă racing” pe curbe, în…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *