Schimbarea e aici

Schimbarea e aici

Dragul meu, draga mea.

Zilele acestea ar fi trebuit să îți scriu despre cum a fost la Povești pe 2 roți în ritm SlowRide și să le mulțumesc celor care au fost cu noi. Și promit că o să o fac, numai lăsați-mă să îmi iau ceva de pe suflet. N-am putut să scriu încă despre Povești pentru că aș fi avut impresia că țara arde (de data asta, vai nouă, la propriu) și noi ne pieptănăm.

O să ne reintrăm în ritm curând.

Până atunci nu am cum să nu fac o postare legată de ce se întâmplă în piață și în stradă. Cum n-o să ne apucăm să politizăm SlowRide-ul, că doară n-am înnebunit subit, doamne-ferește, o să mă refer strict la oile noastre motorizate. Toată lumea sbiară și pe drept, că vrea schimbare. Mulți nemulțumiți, mulți copii, mulți naivi.

Cine să se schimbe? Ei, că ne-au furat! Că sunt corupți, că murim! Și noi, motocicliștii, murim pe șosele din cauza gropilor, a corupției, a furăciunilor și a abuzurilor –  să nu uităm de motociclistul Bogdan Gigină, te rog eu mult, din suflet, dragul meu cititor, să nu-l uităm!! Desigur e corect să vrei schimbare, și îndemn pe oricine de la mic la mare să iasă și să își strige nemulțumirea și credința într-o Românie mai bună, făcută de noi, mână de la mână.

Într-una din serile când mă îndreptam către Piața Universității (căci da, am fost acolo), am văzut un grup de copii, liceeni desigur după fețele proaspete, curați, frumoși și cu pancarte – ah, frumoșilor și naivilor și luptătorilor, câtă nevoie e de voi! Au luat din zbor câteva fete care stăteau pe o bancă:
-Mergeți în piață? Ne luați și pe noi?

Și-au plecat așa, ușori, mergând desigur mai repede decât mine, sprințari, către mulțimea care scanda, înspumată, după cum credea că i-ar trebui țării ca să-i fie mai bine. Și cum treceau dragii de ei, tineri și avântați către Universității, s-au proptit într-o mică intersecție unde era roșu la pietoni. Și au traversat, pe roșu. (Circulația nu era închisă acolo). Au plecat, la fel de tineri și avântați, să scandeze pentru o țară mai bună, pentru schimbare, pentru viitor, pentru toate idealurile posibile.

E clar unde vreau să bat, nu?

Ierată-mi fie tăvălirea idealismelor prin noroiul și praful Bucureștilor de zi cu zi, dar nu așa, măi copii. Nu treceți pe roșu. Că nu se va schimba nimic, niciodată.

Am stat și m-am gândit care e primul rost al existenței SlowRide-ului, pentru noi și pentru tine, cel de ne citești. Ți-e clar că nu dăm sfaturi de condus (poate de atenție în trafic, aia da), că doar am zis de nenumărate ori că și noi vrem să învățăm, mai mult și mai mult. Nu dăm sfaturi tehnice că în afară de rupt unghiile cu cheile nu știm. Și-atunci?

Din 2012, de când ne-am pornit, încercăm un mic îndreptar de educație civică, care lipsește cu înverșunare din casele, școlile, grădinițele și viețile noastre, de prea mult timp. Educație a celor care văd în motocicliști doar vitezomani, zmei, teribiliști, marginali ai societății și nu ne văd, așa cum scrie și în descrierea noastră: ”aşa cum suntem. Nu donatori de organe, ci taţi, soţii, mame, fraţi, medici, funcţionari, artişti, IT-işti, prieteni, oameni muncitori, oameni normali, cu familii. Oameni.”

Și de educație a motocicliștilor, că dacă pe unul l-am convins să nu mai meargă atât de repede, să nu mai fie atât de convins că ”mie nu mi se poate întâmpla”, atunci da, efortul ăsta din 2012 până acum e justificat și vom continua.

Am melițat pe tema asta pe tot blogul, prin orice articol de-al nostru o să răsfoiești o să găsești același sfaturi, mereu și mereu, scrise la fel sau altfel, mereu aceleași:

Mergi încet.

Respectă legile și regulile.

Nu fă pe stradă ce nu-i al străzii – stunt-uri, slalom, curse, etc.

Fii respectuos în trafic ca să ți se ofere același respect. Schimbă-ți atitudinea, încearcă să înțelegi înainte să înjuri.

Mergi echipat.

Exersează, învață continuu – e o formă de a fi responsabil față de tine,  față de cei care te iubesc sau față de necunoscuții de pe stradă pe care îi poți implica în vreun accident.

Fii responsabil față de pasagerul tău.

Fii atent. Tot timpul. Este tot o formă de responsabilitate a ta, față de tine și de ceilalți.

Nu trece pe roșu. Nu forța semaforul.

 

Pe mine, de-atunci de când m-am apucat de scris și încă în fiecare zi, încerc să mă conving să le respect pe cele de mai sus. Unele îmi ies fluierând, la altele trag de mine ”nu poți, Ino, să scrii așa ceva și să faci invers”. Și mă temperez.

Pe tine, poate te cunosc, poate nu, dar te rog. Mergi încet. Fii schimbarea pe care o vrei la alții.

Vrei schimbare? Vrei sa te schimbi?

Vrei schimbare? Vrei sa te schimbi?

Nu știu de unde e poza, s-a viralizat pe net. Dacă mă tragi de urechi cu o sursă o să o menționez.

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

Oldies but Guzzies
Despre Munchen… mai nimic
Trei ore în două zile

3 comments

 1. Am unele dubii referitoare la șansele de izbândă dar trebuie perseverat.Calul bătrân greu trage în buiastru.
  Baiul e, nu la acțiunea în sine – de conștientizare – ci la faptul că aici citesc numai cei care nu au nevoie de ea.
  Eu am impresia (dusă spre convingere) că persoanele cărora le-ar prinde bine schimbarea, nu prea dau pe aici.
  Mie mi se pare un fel de club, unde se consumă Chateau Lafite din 1930. Vede vreunul lumina aprinsă, aude clinchet de pahare și intră să ia o bere la doi litri. Negăsind, pleacă…
  Sună cam rasist, știu, dar mă voi lăsa combătut cu argumente.
  Dar să nu fie din alea cum că motociclistul e un om superior doar pentru că umblă pe două roți. Apropo, există vreun forum al călătorilor cu tramvaiul ?
  În concluzie, probabil că numai prin exemplul personal se poate încerca schimbarea însă e un proces cronofag și predispus la eșec. Singura care lucrează neobosită și eficientă e selecția nauturală.

 2. Aoleu ce post pesimist măi George… 🙁
  Am nevoie de un pic de optimism zilele astea, să știi. Mi-a plăcut teribil comparația cu clubul dar sper eu că de fapt nu ne erijăm așa într-un for superior de arătat cu degetul sau de bătut cu rigla la palmă pe cine nu ne ascultă.
  Nu-i nimeni superior, zilele astea crunte ne-au arătat (încă o dată, de data asta mai ”aproape de casă”) că nimeni nu-i superior în fața morții.
  Oare ar trebui să moară într-un accident colectiv 32 de motocicliști, 35, 46, ca să înceapă masele să priceapă ceva?
  iartă-mă sunt și eu dărâmată rău zilele astea.
  Cum ziceam. Am nevoie de un pic de optimism.

 3. Viața merge înainte cu sau fără voia noastră. Dacă există un dram de speranță în ceea ce facem atunci trebuie continuat. Uite, o zi rece, mohorâtă și cețoasă cum a fost sâmbătă, nu a împiedicat peste o sută de motocicliști să se întâlnească și să lase să irumpă căldura pasiunii lor. O judecată pripită te-ar fi ținut în casă. Dar chiar și de acolo de unde nu te aștepți să iasă nimic bun, viața bate luciditatea rațiunii și surprinde. Și-apoi, munca de „apostolat” nu e nici simplă nici ușoară iar de cele mai multe ori nici măcar nu e recunoscută pe lumea asta…dar câtă bucurie produce „îndreptarea” chiar și a unui singur „păcătos”…:)
  Uite, eu recunosc că de când ne cunoaștem n-am mai fumat niciodată în timp ce merg pe motor. Asta nu se pune ?

Trackbacks/Pingbacks

 1. Free Riders - concert caritabil în casă nouă | SlowRide - […] o săptămână este suficient să ne-adunăm sufletul de pe drumuri, să strigăm toată revolta în stradă și să topim,…
 2. Cum a fost la Povești pe 2 roți cu Matei Albulescu și Mihai Cioca | SlowRide - […] prea greu înapoi, în adânc, de lucrurile petrecute în săptămânile trecute, cărora, cumva, tot noi le-am dat voie să…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *