A dat frunza, ghiocelul, caută școală școlerul!

A dat frunza, ghiocelul, caută școală școlerul!

Am început cu așa o rimă dezorganizată, derutată de vremea agonizantă de afară – nu e primăvară, deși pare, pentru că dimineața e vânt rece pân’ la oase, și nu e iarnă, pentru că la prânz, când suntem mai toți cu coatele pe birou, e un soare de-ți vine să plângi în pumni de nervi că nu ești călare. După care seara e îngheț.

Mă rog, noi măcar ne împăcăm cu ideea că imediat ce se mai încălzește putem s-o ștergem pe ici-colo, fiecare după cum îl lasă reumatismul și banii de gaz.

Însă în spate tropăie o armată de viitori motocicliști, care știu că până la terminat-școală-luat-examen ales-echipament-și-mobră mai au de strâns din dinți o perioadă. În plus, vine și tot procesul de adunare a informațiilor – la ce școlă moto să mă duc, ce mobră să-mi iau.
Dacă în ceea ce privește alesul motocicletele e treabă de gust personal și de ce anume vrei să faci cu dânsa după ce iei permisul, în ceea ce privește școlile se cam merge pe recomandări.

În afară de Diana care face școală și pe vremea aceasta, eu nu prea mai sunt la curent cu școlile și instructorii. Nu de alta, dar îmi făcui temele acu’ câțiva ani, deci zero informații despre cine ce și cum. Iar despre Diana nu am informații de la foști elevi, să știu cum predă, pur și simplu m-a impresionat faptul că pe timpul și resursele ei făcea ceva gratis pentru siguranța viitorilor motocicliști, respectiv plimbări cu motocicliști începători și cursuri teoretice tot pentru ei.

Acuma, săpând un pic în analele istoriei, pe vremea când căutam eu școală, găsesc printre amintiri o conversație care acum mi se pare halucinantă, între mine și instructorul pe care îl alesesem pe motiv că era școala lui era aproape de muncă. Îl găsisem cumva tot pe recomandări, pe forumuri pe vremea aceea, că blogurile d-abia se inventaseră la noi în țară.

Sceneta era așa- eu fremătândă de bucurie și anticipare, că urma să fiu motociclistă, sau cel puțin așa credeam. El, cu un cap mai scund ca mine, probabil sictirit:
– Am venit să mă înscriu la școală. (zâmbet)
– Nu. (Mă rog, mai multe cuvinte, nu-mi aduc aminte, dar ăsta era mesajul).
– Cum nu? Păi de ce?
– Ești fată!
– Ești nebun?!? (enunț mut, ca ”h”-ul aspirat la francezi)
– Păi am avut fete care au dat cu motocicletele de gard, au căzut, au rupt…

Mă rog… eu că da, el că ba, eu că nu mă împiedic, deci ca să ne înțelegem, mi-am negociat înscrierea la școala lui, urmând să mă prezint la o ședință de test în poligon să vedem dacă mă acceptă!!!

După care, către casă, am început să realizez absurdul situației și să scot flăcări pe nări de nervi. Soluția a fost că n-am ajuns acasă ci direct la următorul instructor, de care auzisem doar de bine de la toată lumea (dl. Octavian Vrăjitoru, nu știu dacă mai predă) unde m-am și înscris pe loc, fără ”probă de lucru”.

Și încă o piesă de istorie – pe vremea aceea între începători erau discuții despre ”dacă te învață să schimbi vitezele în poligon”. Școala se făcea doar în poligon și examenul se dădea la fel, doar în poligon, iar unii instructori, ca să nu-și bată capul, îi învătau pe elevi doar 8-urile și traseul de urmat, cu motocicletele ”reglate”, astfel încât să n-aibă elevi picați la examen. Ce făceau proaspeții motocicliști pe străzi dup-aia era treaba lor și-a parcărilor goale sau a prietenilor cu motociclete și timp liber. Pe principiul: intră cine vrea, scapă cine poate.

De aceea și eu m-am dus inițial la cursul lui Trăcănici – Răzvan pe Amckart și acuși mai târziu, la al lui Matei, la RideX.
Nu că să faci o școală mai responsabilă te-ar scuti de cursuri de perfecționare, am povestit aici cu lux de amănunte la ce sunt bune.

Așa că! Vorba lungă moartea site-ului. Ce instructori cunoașteți – care să mai și activeze? Pe verificate, pe încercate, poate sunt motocicliști proaspeți printre noi care au ceva informații mai actuale. Ce școli de moto recomandați, de ce sau cine să ne ferim ca picați cu ceară?

Ce ar trebui să facă o școală în zilele noastră, și ce ar trebui să îi învețe obligatoriu pe elevi? Că în naivitatea mea îmi închipui că au trecut vremurile când nici nu schimbai vitezele la motocicletă pe timpul pregătirii.
Scoala moto la Ilioara - 2008

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

Pana din târg nu se potriveşte cu socoteala de-acasă
Cum îl salvezi pe Cearli Înecăciosul
Atenție la neatenție

20 comments

 1. Dragomir Mihai

  Eu am terminat anul trecut în septembrie, la Şcoala Moto AMI. Sunt foarte ok instructorii, Diana şi Cristi, eu am ieşit pe stradă cu Cristi şi îți explică exact ce trebuie să faci şi, foarte important, de ce. Au şi ore de enduro, unde s-ar putea să vă descoperiți noi pasiuni. Recomand!

 2. Mă bucur tare să aud de bine de ei, mă gândeam că sunt eu subiectivă 🙂

 3. Din păcate, instructorii cu care am făcut eu școala au murit. Ca și o parte dintre cursanții lor.
  Ce îmi aduc aminte e că unul din instructori ne spunea:
  “Cel mai ușor lucru e să înveți să conduci. Cel mai greu lucru e să conduci bine.”
  Dar nu fiți triști, toți s-au prăpădit din cauze naturale, acțiunea se întâmpla în 1977…cam pe-atunci făceam eu școala.

 4. Şcoala Moto AMI au un plus și de la mine pentru. Diana și Cristi sunt în top 10 intructori din țară nu numai București.

 5. @Alex – ai făcut școala cu ei?
  Și totuși, mi-e greu să cred că nu mai ies și alte nume la suprafata

 6. Așa cum știți, mi-am luat ucenic. Omu’ ăsta zice că a făcut școala undeva pe lângă niște șine, prin spatele gării de Est, o să-l întreb cum se cheamă.
  Cred că-s buni, pentru că ucenicu’ n-a luat decât o trântă în prima mie de kilometri. Și știți că-s rău cu ucenicii ! Scot untul din ei !

 7. @Ina – Am făcut școala cu Diana înainte de a fi la AMI. Pe Cristi îl știu tot de atunci (erau în același poligon) am și cunoștințe care au făcut cu el și de aceea îmi dau cu părerea și despre el aici.
  Amândoi sunt foarte, foarte tari. Iar acum că lucră împreună nu poate fi decât un lucru bun.

 8. @George – nu iei și ucenicul vineri? 😀

 9. Păi, numai noi doi (eu și ucenicul) ridicăm media peste 100 de ani. O să semene a muzeul Antipa nu a adunare de motocicliști 🙂
  Ok, întreb.

 10. Nu ridicați, că aducem aripa tânără să vă contracareze.
  Să-l avertizezi că e loc de pierzanie acolo. Dar suntem offtopic, dacă n-avem instructori, zic să continuăm pe topicul dedicat

 11. Și pe mine mă interesează recomadările. 🙂

 12. Ok, Mihaela, urmărește postul, deocamdată se pare că lumea se pune de acord că școala AMI e foarte bună. Vedem ce mai apare.

 13. Sigur, urmăresc postul cu interes.

 14. @George : Acolo am facut. Acolo sunt AMI, Teo inca unii.

 15. Recomand cu caldura scoala Moto Louis; foarte seriosi, dedicati, atmosfera placuta. Cursul include ore de teorie, nu promovezi nu treci la etapa urmatoare, poligon, traseu, enduro, ore de mecanica. De apreciat ca nu te sui pe motocicleta fara echipamentul de protectie asigurat de scoala. Procentul de promovabilitate este destul de mare. Poligonul este in spatele garii de Est ( OBOR ).

 16. @Claudiu – vreun instructor anume?
  De curiozitate – mai există școli care nu oferă echipament pe parcursul cursurilor??

 17. Cristi s-a ocupat de noi dar l-am avut instructor si pe patronul scolii atunci cand am exersat mersul cu pasager pe motocicleta. In ceea ce priveste intrebarea legata de echipament, nu stiu sa raspund, nu cunosc alte scoli; pot doar sa confirm ca acum 2 ani cand am facut eu cursul, cursantii scolii care avea poligonul alaturat Moto Louis nu purtau echipament de protectie. Cei de la Moto Louis nu ne-au OFERIT echipament, ne-au CERUT sa purtam echipament.

 18. Aham. Înțeleg. Când am făcut eu, cred că am făcut la una dintre puținele școli care ofereau echipament cursanților.
  Sigur e mai bine să fie al tău, dar unii poate nu-și iau până n-au motorul.

 19. Buna ziua, doresc sa imi exprimsi eu puntul de vedere. Am terminat scoala la ADI MOTO. este o scoala super tare si cu instructori foartd bine pregatiti, cu mult calm si cu multa experienta in spate. Pot spune ca este una din cele mai bune scolii moto din Bucuresti si cu un parc moto foarte bun. Au motociclete foarte bune la pregatire cum nu am vazut la nici o scoala moto model 2015. deci daca vreti de urmat o scoala cu traditie va recomand cu caldura ADI MOTO.

 20. Buna ziua, doresc sa imi exprim si eu puntul de vedere. Am terminat scoala la ADI MOTO. Este o scoala super tare si cu instructori foartd bine pregatiti, cu mult calm si cu multa experienta in spate. Pot spune ca este una din cele mai bune scolii moto din Bucuresti si cu un parc moto foarte bun. Au motociclete foarte bune la pregatire cum nu am vazut la nici o scoala moto model 2015. Deci daca vreti de urmat o scoala cu traditie va recomand cu caldura ADI MOTO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *