Întâlnire cu Gabriel Jderu la Povești pe 2 Roți

Întâlnire cu Gabriel Jderu la Povești pe 2 Roți

A mai trecut un an prin noi, a fost și soare și, dacă ați avut noroc, mai puține ploi, ca să parafrazăm vorba cântecului. Am mai învățat cu toții câte ceva, că doar fiecare kilometru petrecut pe 2 roți ne aduce un plus ba în experiență, ba ne pune în situații nemaivăzute și nemaiîntâlnite ba, mai știi, ne trimite pe la începuturi, ca pe vremea când de-abia începusem să ne dăm pe motociclete, de ne trezim în situația confuză în care eram acu vreo 9 ani și întrebăm… cum? De ce am ajuns eu aici?
Dacă ne-ați citit pe-aici pe blog sau aventurile de pe pagina noastră știți ce vrem să spunem, iar dacă nu, aveți șansa să aflați pe 28 octombrie când vă propunem să ne întâlnim pentru o nouă ediție de Povești pe 2 roți în ritm SlowRide, prima pe toamna asta.

O să vorbim despre cum e să pleci singură pe motocicletă prin țări nu tocmai cu ștaif (prin Elveții și Austrii mai fusesem, acum îmi trebuiau dintr-acestea mai aproape de suflul nostru balcanic, cum sunt Macedonia, Albania sau Bosnia și Herțegovina)sau cum e să te duci în concediu în spatele soțului care tocmai și-a cumpărat motocicletă nouă… pe când a ta stă stricată în garaj.
Pentru că din aceste posturi am avut surprize atât în ceea ce-i privește pe cei din jurul nostru, apropiați sau necunoscuți, cât și dinăuntru, al sinelui care se miră pricinos: cum măi, tocmai eu care eram buricul și centrul universului cunoscut, să mă trezesc redusă la ce… la o pasageră oarecare?

Avem și un invitat, nu că n-am fi noi destul de serafice și încântătoare cât să vă ținem captivă atenția toată seara, că doar ne știți – eu mă bâlbâi și am tremollo în glas de emoție iar Alexa se fâstâcește și se înroșește și cumva (jur, am văzut!) parcă se face și mai mică atunci când vorbește în fața publicului.

Avem un invitat tocmai pentru că poveștile acestea ale noastre se învârt în jurul rolului de motociclist, al imaginii de femeie pe motor, singură în călătorie sau, dimpotrivă, dacă vorbim de pasageră – care vine cu imaginea de  „supusă” cumva voinței bărbatului care conduce. Despre roluri și nu numai, despre dezvoltarea fenomenului moto în societatea românească de la începuturile manifestării lui până mai încoace, spre modernitate, o să ne vorbească prof. univ. dr. Gabriel Jderu, doctor în sociologie și autor al cărții Cultura Motocicletelor – Studii de sociologia moto-mobilității.

Ei hai, o să ziceți, ce facem, venim la cursuri acum?
Ei bine, atât vă zic, la întâlnirea de stabilit detalii organizatorice pe care am avut-o cu  Gabriel Jderu, căruia îi mulțumim că a acceptat să vină invitat, am patinat cu grație printre subiecte ca: primele motociclete ce aveau 2 sau 4 cai și nu suportau pasager, cum femeile nu aveau voie pe bicicletă pe motiv că le cauzează la bazin și că asemenea comportament scandalos ridică probleme de moralitate – cum să se vadă pulpa de sub rochie?, despre secolul iuțelii și trăsura-automobil, sau pista de curse care exista între ceea este astăzi Arcul de Triumf și Piața Presei – pe vremuri intrarea în București dinspre Brașov. Ah, sau cum pentru o plimbare la Sinaia pe motocicletă aveai nevoie de vreo două pagini de piese și accesorii, cam cum te-ai pregăti azi să pleci în jurul lumii. Sau care dintre Arghezi, Aurel Vlaicu și frații Assan  (cei cu Moara lui Assan) erau motocicliști.

Sună bine?

Dacă da, cine-a mai fost știe ce are de făcut, iar cei care n-au mai fost niciodată află de mai jos:

CÂND?

28 Octombrie, vineri la 19:30, îl avem invitat pe Gabriel Jderu care ne va povesti despre ce am spus mai sus și încă câte și mai câte.
Atenție – insistăm asupra orei de 19:30  – mai devreme nu aveți cum intra, nu este un local public, deci doar începând cu 19:30 este deschis. Mulțumim de pe-acum de înțelegere.

UNDE?

Locația este Espace Minoux, Str. Spătarului nr 26Atenție – sunați la soneria albă mare din stânga.
Nu că ne e nouă drag nouă locul, dar este unul dintre cele mai cochete din București și deține o bucătărioară din care or să iasă mizilicuri  pentru cei mai flămânzi veniți direct de la birouri sau pentru pofticioși. A, și dacă vă lăsați motoarele acasă, găsim pe-acolo și-un pahar de vin. Dacă nu, sirop la toată lumea!

PARTENERI: 

Cei deja cunoscuți: Free Riders, Espace Minoux, Carpathian 2Wheels Guide, și-o surpriză plăcută – un new entry, Arta la purtător.

CÂT COSTĂ?

Ca și data trecută, vă rugăm să ne ajutați să punem mână de la mână pentru campania Mâini pentru Mâine a celor de la  Free Riders, printr-o donație sugerată în valoare de 20 de lei. O parte din suma care se va strânge cu ajutorul vostru o vom dona pentru campania Mâini pentru Mâine, după acoperirea cheltuielilor organizatorice.

CUM REZERV LOC?

Numai și numai pe mail la contact at slowride punct ro.

Secțiunea de comentarii este deschisă pentru nelămuriri sau întrebări, dar pentru rezervări vor fi luate în considerare doar mailurile, în ordinea sosirii lor. Dacă rezervaţi mai multe locuri, rugămintea noastră este să ne scrieți şi numele şi mailul celorlalte persoane, pentru a vă putea trimite un reminder şi ultimele detalii, înainte de eveniment.

Vă așteptăm cu drag!

Afis

 

credit foto poză fundal afiș © Papabear | Dreamstime.com – Autumn Road With Biker Photo

Dacă ți-a plăcut, încearcă și:

How do I bike*?
Atenție la neatenție
Căutăm drumuri noi prin România

One comment

 1. Nu se poate să nu existe nici un reply la un asemenea anunț. Na, ca acum există !
  Și o să închei exact cu începutul unei alte lucrări dragă mie, pe numele ei ”Philosophical Ridings”

  ”Motocicletele și sensul vieții
  Filozofia motocicletelor nu există, așa cum nu există nici filozofia pizzei…(cenzurat.) Motociclismul în sine nu este suficient de important pentru sensul realității sau a existenței umane pentru a reprezenta o zonă de interes filozofic de sine stătătoare, în modul în care timpul, spațiul și legătura de cauzalitate și necesitate, logică și matematică, gândire și limbaj sunt corecte sau greșite.
  Cu toate acestea, motocicletele sunt bine plasate …(cenzurat) pentru a ilustra profunde idei filozofice iar practicarea motociclismului o cauză generatoare de probleme filozofice cum ar fi, sensul vieții sau semnificația pericolului și a morții, libertatea individuală și legitimitatea intervenției statului, obligațiile noastre față de oameni, animale și mediu și limitele concepției noastre despre artă. În mod special, naște întrebări cum ar fi : Ar trebui să fiu pedepsit pentru că nu port cască dacă nu vreau să port una ? E corect să port haine de piele ? Ar trebui să fim mai responsabili și să folosim transportul public în loc să folosim mult iubitele noastre mașinării?
  Acestea ar fi probleme pe care motocicliștii ar trebui să le ia în considerare și fiecare este importantă pentru oricine. De aceea am scris această carte. Pentru oricine este interesat de filozofie sau de motociclism sau, în general, pentru oricine este interesat să ia în considerare propriile opțiuni în alegerea stilului de viață.”

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum a fost la Povești cu Gabriel Jderu | SlowRide - […] l-am cunoscut și pe Gabriel Jderu, tot la un eveniment de Povești pe 2 roți, cu alți invitați. Ceva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *